蘋果日報 2013-11-17
A02 | 要聞

動新聞:
專業人士向TVB怒吼:我們受夠了http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131117/18511672

《大律師:法官唔會有槌》

無綫劇集粗製濫造,黃金時段放映的《法外風雲》,連法官由律政司委任的對白也能出街。身兼大律師的公民黨議員郭榮鏗慨嘆,「就算我哋司法機關或者法律界做幾多公民教育,都唔夠一個法律概念錯誤嘅電視劇影響力咁深」,呼籲電視迷一同在無綫台慶當日熄機,向爛透的無綫說不。

不欲見市民接收錯訊息

喜歡「煲劇」的郭榮鏗直言,小時候亦鍾情過翡翠台劇集,「我記得細個嗰時啲電視劇都唔錯,《義不容情》、溫兆倫嗰啲都幾好睇」,就讀法律期間適逢《壹號皇庭》上演,他亦有追看。

十多年後的他已轉煲外國劇,《The West Wing》、《House of Cards》及《Borgen》等政治劇都是他心頭好,「人哋嗰啲唔係話製作成本咁簡單,佢哋本身個題材、思路、故事發展、人脈發展都係比香港嘅電視劇好唔知幾多倍」;反觀無綫劇,他只能失笑稱「我記得以前睇無綫劇有啲仲離譜,個律師盤問證人嘅時候行上個證人嗰度,好似美國嗰啲咁,其實香港唔會有呢啲嘢發生」、「香港嘅法官,尤其是審民事嘅時候係唔會有個槌」。早前他更到中小學舉辦講座,解構《法網狙擊》、《怒火街頭2》及《真相》中的錯處,源於他相信電視劇也有其社會價值,不欲見到市民從電視機接收錯誤訊息。

郭表明「我係唔係都唔會睇無綫台慶(周二),我一早已經熄咗機」,亦希望市民團結一致以行動表態,否則電視業在沒有競爭下就沒有進步,「香港咁樣嘅(發牌)決定,只能係令更多年輕人對創意文化產業卻步,到時就算係起幾多個西九都冇用」。

969398_731047086923163_518040109_n